<- ChapatiLista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżChińskie pierogi ->

PDF Drukuj

Chinskie buleczki gotowane na parze

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2523 razy.


Porcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 1 godz. 15 min.
300 g maki pszennej,
2 lyzki smalcu lub masla roslinnego,
2 lyzki cukru,
1 lyzeczka bialego octu winnego,
130 ml wody,
20 g swiezych drozdzy,
1/2 lyzeczki oleju sezamowego.
Farsz:
250 g puree z fasoli,
4 lyzki cukru pudru,
3 lyzki sosu sojowego,
1 lyzeczka oleju sezamowego.

1. Make przesiac. Wymieszac z cukrem i drozdzami, dodac smalec lub maslo roslinne i posiekac wszystko ostrym nozem.
2. Dodac wode wymieszana z octem i olej sezamowy. Zagniesc i wyrabiac na jednolita elastyczna mase. Wyrobione ciasto przykryc i odstawic na 30 min. w cieple miejsce do wyrosniecia.
3. Wszystkie skladniki farszu polaczyc ze soba i starannie wymieszac.
4. Gotowe ciasto podzielic na 16 rownych czesci. Formowac z nich kulki, ktore
nastepnie rozwalkowac na placuszki o srednicy ok. 8 cm.
5. Na srodek kazdego z nich nalozyc porcje farszu. Brzegi polaczyc w jednym
punkcie i dokladnie zalepic. Uformowac kulke.
6. Gotowe kulki ukladac w naczyniu do gotowania na parze - zlepieniem w dol.
Posmarowac kazda odrobina oleju sezamowego. Gotowac na parze 20 min.
7. Podawac gorace. Buleczki takie mozna rowniez przyrzadzac bez farszu.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 1 "Kuchnia chińska", strona 30.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności