<- Chlebek pitta (arabski)Lista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżChlebki indyjskie ->

PDF Drukuj

Chlebek pitta (grecki)

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3134 razy.


8 chlebkow.
Czas przygotow. 3 godz.

15 g drozdzy,
30 ml cieplej wody,
1/2 lyzeczki cukru pudru,
2 lyzki oliwy,
500 g maki,
1/2 lyzeczki soli.

1. Cukier puder rozpuscic w wodzie. Drozdze umiescic w misce i zalac je 1/4 ilosci wody z cukrem, rozmieszac widelcem i odstawic w cieple miejsce na 10 min.
2. Mise do wyrabiania ciasta wygrzac w piecu. Wyjac, wsypac do niej make i sol, wlac oliwe i reszte wody z cukrem. Dodac drozdze. Wyrobic ciasto tak, by bylo scisle. Przelozyc ciasto na stolnice i rozwalkowac. Mise natluscic i przelozyc do niej ciasto. Calosc wlozyc do plastykowego worka i szczelnie zawiazac. Zostawic na 2 godz. w cieplym miejscu, ciasto powinno podwoic swa objetosc.
3. Ciasto wyjac i rozdzielic na 8 czesci. Kazda czesc rozplaszczyc nadajac owalny ksztalt tak, by dlugosc placka byla wieksza niz szerokosc. Przelozyc na material obsypany maka i zostawic na 30 min do wyrosniecia.
4. Piec nagrzac do temp. 230żC, wstawic do niego, na 2 min, 2 natluszczone blachy. Wyjac, ulozyc na nich chlebki i posmarowac je woda. Wypiekac przez 6 min tak, by byly pulchne i lekko zrumienione.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 9 "Kuchnia grecka", strona 26.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności