<- CHLEB ŹYTNIO-PSZENNY PIECZONY W PIEKARNIKULista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżChlebek pitta (grecki) ->

PDF Drukuj

Chlebek pitta (arabski)

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3337 razy.


Porcja dla 7 osob. Czas przygotow. 3 godz.
1 lyzeczka cukru,
285 ml cieplej wody,
45 g suchych drozdzy,
450 g maki,
1 lyzka soli,
1/2 lyzeczki sproszkowanego kminku,
1 lyzka oliwy,
otreby.

1. Cukier rozpuscic w 125 ml mody, dodac drozdze i wymieszac. Odstawic w cieple
miejsce. W tym czasie podgrzac duza miske.
2. Make przesiac do miski. Dodac sol, kminek i dobrze wymieszac. Wlac rozpuszczone drozdze i reszte wody. Wygniatac przez 10-15 min., az ciasto bedzie
lsniace, elastyczne i nie bedzie przyklejac sie do rak.
3. Ciasto wlozyc do miski wysmarowanej oliwa. Obtoczyc ciasto w oliwie. Miske
wlozyc do duzej foliowej torby, aby wierzch i spod miski byly zakryte, a
nastepnie odstawic w cieple miejsce, az ciasto podwoi swoja objetosc (ok. 2
godz.).
4. Duza tace posypac otrebami i odstawic. Ciasto wygniatac na stolnicy posypanej maka przez 1-2 min., podzielic na 7 kawalkow. Kazdy kawalek rozwalkowac
na placek o srednicy 20 cm. Porcje plackow przelozyc na tace posypana otrebami.
5. Blache posmarowana oliwa wstawic do nagrzanego piekarnika na 5 min. Porcje
plackow klasc na blache, wstawic do piekarnika i piec 3-5 min. Przygotowac
nastepna porcje plackow, obtoczyc w otrebach, a nastepnie piec. Chlebki powinny byc miekkie i biale. Podawac na cieplo lub ostudzic, zawinac w folie
i wstawic do lodowki lub zamrazalnika. Przed podaniem zagrzac w piekarniku.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 15 "Kuchnia arabska", strona 92.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności