Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2550 razy.
Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 1 godz. 20 min.
120 g makaronu ryzowego,
120 g piersi kurczaka,
60 g krewetek,
4-5 nasion tamaryndy lub 1 lyzka powidel sliwkowych,
1-4 lyzek sosu rybnego,
1 lyzka czerwonego octu winnego,
3 lyzki brazowego cukru,
1/2 szklanki kielkow sojowych,
1 cebulka dymka,
1 lyzka przecieru pomidorowego,
olej do glebokiego smazenia,
do przybrania swieze papryczki chilli, natka pietruszki.
1. Tamarynde zalac goraca woda, po 30 min. nasiona usunac, plyn przecedzic.
2. Krewetki obrac, oplukac, mieso kurczaka pokrajac w paski. Zielone czesci
dymki pokrajac na kawalki dlugosci 4 cm.
3. Mieso, krewetki, wode z moczenia tamaryndy, przecier pomidorowy, sos rybny,
ocet winny i cukier wymieszac, zagotowac na duzym ogniu, po czym zmniejszyc
do malego i gotowac 40 min. Ostudzic.
4. W glebokim rondlu rozgrzac olej i wkladac partiami niewielka ilosc makaronu.
Temperatura oleju powinna byc wysoka, wtedy makaron z sykiem pecznieje. Wyjmowac go natychmiast i osuszac na papierowym reczniku.
5. Na polmisku wymieszac makaron z sosem krewetkowo-miesnym, kielkami sojowymi
i dymka. Przybrac kwiatkami z chilli i listkami pietruszki. Podawac natychmiast, makaron po 10 min. mieknie.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 13 "Kuchnia tajska", strona 76.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach