Przygotowanie: ok. 20 min. + mieszanie + wyrastanie
Pieczenie: 20 min.
Skladniki na okolo 10 chlebkow.
3.5 dl wody
2 lyzki oliwy
0.5 kg maki przennej (+ odrobina do posypania)
1 lyzeczka soli
1 lyzeczka cukru
1 paczka sproszkowanych drozdzy(instant)
odrobina mleka do posmarowania chlebkow
Ewentualnie aby nadac oryginalny smak chlebkom mozna dodac do wyboru:
- 1 lyzka swiezo posiekanego rozmarynu
- 115 gram posiekanych na sloncu suszonych pomidorow (najczesciej sa dostepne w sloiczkach w oliwie - nalezy je wtedy dobrze odsaczyc przed posiekaniem)
lub
- 115 gram posiekanych czarnych oliwek bez pestek
1a. Jezeli uzywasz urzadzenia do robienia chleba nalezy sprawdzic w instrukcji kolejnosc wkladania skladnikow. (Standardowo najpierw woda z oliwa, potem maka, na srodu wsypuje sie w male zaglebienie drozdze a nastepnie w przeciwlegle rogi dodaje sie sol i cukier pamietajac, zeby zadne ze skladnikow oprocz maki nie stykaly sie z drozdzami). Urzadzenie nalezy zaprogramowac na gniecenie ciasta. Trzeba wyjac ciasto z urzadzenia zanim zacznie wyrastac.
1b. Jezeli nie uzywasz urzadzenia do wypieku chleba, postepuj nastepujaco: wysyp make na stolnice, wymieszaj z cukrem i sola, rozpusc drozdze w letniej wodzie i wymieszaj z maka. Na koniec dodaj oliwy. Zagniataj ciasto az bedzie elastyczne i nie bedzie sie kleilo do rak.
2. Ewentualnie dodaj skladniki smakowe (rozmaryn, pomidory suszone lub oliwki) i zagniataj az skladniki dobrze rozprzestrzenia sie po ciescie.
3. Posmaruj blache tluszczem i posyp lekko maka.
4. Podziel ciasto na okolo 10 rownych porcji.
5. Z kazdej porcji formuj kulisty lub owalny chlebek, wloz go na blache zostawiajac sporo wolnego miejsca miedzy chlebkami. Przygniec lekko chlebek od gory.
6. Przykryj chlebki sciereczka i pozostaw w cieplym miejscu do wyrosniecia na okolo 30 min (az chlebki podwoja swoja wielkosc).
7. Rozgrzej piec do temperatury 200°C. Wyrosniete chlebki posmaruj z wierzchu mlekiem i posyp lekko maka.
8. Piec okolo 20 minut az beda zlotobrazowe i dzwiecza "pusto" kiedy pukasz w nie od spodu.
Najlepiej jest podawac je, kiedy jeszcze sa cieple.