Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2712 razy.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 10 min.
2 srednie marchwie,
2 duze ziemniaki,
100 g kaszy perlowej,
4 lyzki tluszczu gesi lub oleju,
1/2 lyzeczki cynamonu,
sol, galka muszkatolowa, czarny pieprz.
1. Umyc kasze, wrzucic na goracy tluszcz i prazyc do uzyskania zlotobrazowego
koloru.
2. Zalac wode, dodac kilka ziaren pieprzu i galke muszkatolowa.
3. Obrac ziemniaki, obrac marchew, pokroic w talarki, dodac do kaszy i gotowac
na wolnym ogniu az masa bedzie miekka. W czasie gotowania kilkakrotnie zamieszac.
4. Przed koncem gotowania doprawic do smaku sola, cukrem, cynamonem.
5. Podawac jako dodatek do innych dan gotowanych.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 11 "Kuchnia żydowska", strona 76.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach