Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 4075 razy.
1/2 kg mąki,
3 dag drożdży,
1 jajko,
sól,
trochę ciepłego mleka i wody
Farsz:
1/2 kg baraniny,
2 cebule,
3-4 ząbki czosnku,
sól, pieprz,
tłuszcz do smażenia
Z podanych składników zagnieść niezbyt twarde ciasto drożdżowe, pozostawić w ciepłe do wyrośnięcia. Mięso oczyścić dokładnie z żyłek i tłuszczu, posiekać, dodać posiekaną cebulę, czosnek, przyprawy, wlać trochę wody, wyrobić. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na grubość 1/2 cm, wycisnąć spodkiem duże krążki nakładać farsz i dokładnie zalepiać. Kłaść do rondla na mocno rozgrzany tłuszcz i smażyć jak pączki z obu stron ok. 15 min. Podawać z jarzynami.