(4-5 porcji)
40 dag maki
2 czerstwe bulki
2,5 dag masla
1 jajko lub 2 zoltka
1 szklanka przegotowanego zimnego mleka lub 1 szklanka wody sosowej
3 g proszku do pieczenia
3 dag tartej bulki
6 dag tluszczu
sol
Bulki otrzyj ze skorki, pokroj w kostke i zrumien na masle. Przesiana make
wsyp do miski, dodaj mleko lub wode sodowa, rozmieszane jajko lub zoltka,
proszek do pieczenia i sol. Mieszaj drewniana lyzka tak dlugo, az powstanie
gladkie ciasto odchodzace od lyzki. Do wyrobionego ciasta wsyp zrumieniona
bulke, oprosz ciacho maka i odstaw na 30 minut (przykryj przedtem jakas
sciereczka). Stolnice wysyp maka i uformuj na niej z ciasta gruby walek,
wloz go do odpowiednio duzego garnka z wrzaca lekko osolone woda i gotuj na
malutkim ogniu przez 30 minut. Po 15 minutach gotowania odwroc knedel
drewniana lyzka. Po wyjeciu z wody pokroj w plastry i polej tluszczem ze
zrumieniona tarta bulka.
NadesÅ‚aÅ‚: "tea" <b_moryl@dv.com.pl>ZROBILAM PYSZNE. DZIéKI ZA PRZEPIS POZDROWIENIA Z LONDYNU. NadesÅ‚aÅ‚(a): BONIA35 2008-01-10 21:01:01