<- Kasza jaglana prażona z śliwkamiLista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżKasza jaglana z szafranem ->

PDF Drukuj

Kasza jaglana z papryka

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1969 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz.
200 g kaszy jaglanej,
300 ml mleka,
300 ml wody,
1 czerwona papryka,
1 cebula,
2 lyzki masla,
4 lyzki drobno pokrojonego koperku,
100 g ostrego startego sera (cheddar),
sol.

1. Cebule obrac, oplukac, drobno posiekac. Z umytej papryki wyjac gniazdo nasienne, drobno pokroic.
2. Kasze oplukac, osaczyc na sicie. W garnku podgrzac maslo, wlozyc cebule z
papryka. Smazyc 3-4 min. Dodac kasze, prazyc kilka minut. Zagotowac mleko z
woda, wlac do kaszy, wymieszac, przykryc, gotowac na malym ogniu ok. 30-40
min. Po 20 min kasze zamieszac.
3. Ugotowana kasze wymieszac z polowa startego sera i koperkiem. Doprawic sola,
posypac pozostalym serem i od razu podawac.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 41 "Kuchnia wegetariańska", strona 64.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności