<- KLUSKI FRANCUSKIE Z PARMEZANEMLista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżKluski kładzione półfrancuskie ->

PDF Drukuj

Kluski frankonskie

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1730 razy.


Porcja: 8 sztuk. Czas przygotow. 1 godz. 10 min.
1 kg ziemniakow,
50 g maki ziemniaczanej,
30 g masla,
3 kawalki chleba tostowego,
1 lyzeczka soku z cytryny,
sol, pieprz, galka muszkatolowa.

1. 700 g ziemniakow gotowac 20 min w osolonej wodzie. Reszte utrzec, mieszajac
z sokiem z cytryny, dobrze odcisnac (najlepiej za pomoca plotna) i wlozyc do
miski. Ugotowane ziemniaki natychmiast wycisnac wyciskarka do tej samej miski. Dodac sol, pieprz i galke muszkatolowa, zagniesc ciasto. Zostawic przykryte scierka na 20 min.
2. Chleb bez skorki pokroic w kostke, zrobic na masle grzanki. Ciasto wylozyc
na posypana maka ziemniaczana stolnice, uformowac walek, podzielic go na 8
czesci. W kazdej czesci zrobic wglebienie, wlozyc pare grzanek i uformowac
kule.
3. Pozostala make ziemniaczana rozmieszac z 1/8 l zimnej wody i dodac do duzego
garnka z wrzaca osolona woda (zabezpiecza to przed rozpadaniem sie klusek).
Ostroznie wlozyc do niego kluski i gotowac 20 min na srednim ogniu. Kluski
wyjmowac po ich wyplynieciu na wierzch lyzka cedzakowa, podawac natychmiast.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 7 "Kuchnia niemiecka", strona 62.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności