<- Kulebiak z miesem w ciescie drozdzowymLista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżLemieszka z mąki ->

PDF Drukuj

Kulebiak ze slodka kapusta w ciescie kruchym

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2110 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 40 min.
Ciasto:
300 g maki,
150 g masla,
2 zoltka,
2-3 lyzki smietany,
sol.
Farsz:
800 g slodkiej kapusty,
1 duza cebula,
60 g masla,
60 g suszonych grzybow,
2 jaja na twardo,
sol, pieprz.
Inne:
20 g masla do posmarowania formy,
1 jajo do posmarowania kulebiaka,
maslo do polania kulebiaka.

1. Przygotowac kruche ciasto: make przesiac na stolnice, wymieszac z sola. Maslo posiekac nozem bezposrednio na mace. Dodac smietane, zoltka i szybko zagniesc ciasto. Przelozyc na polmisek, przykryc lub zawinac w sciereczke,
wstawic na 30 min do lodowki.
2. Ugotowac grzyby (ok. 50 min) w wodzie, w ktorej sie moczyly 6 godz. Odcedzic
i pokroic w paseczki. Kapuste pokroic na cwiartki, gotowac 10 min w osolonej
wodzie. Wyjac, dobrze odcisnac, posiekac. Cebule przesmazyc na zloty kolor.
Jaja ugotowac na twardo. Polaczyc kapuste z cebula, dodac pieprz, sol, grzyby i posiekane jaja na twardo. Wymieszac.
3. Wyjac z lodowki ciasto, rozwalkowac na 2 owalne placki grubosci 5 mm. Na
pierwszy z nich (srednicy nieco mniejszej od formy, w ktorej bedzie pieczony
kulebiak) polozyc farsz, nakryc drugim plackiem, dobrze zlepic brzegi. Z resztek ciasta wykroic dekoracje w formie kratki. Posmarowac jajem.
4. Przelozyc na posmarowana tluszczem blache, piec 30 min w piekarniku ogrzanym
do temp.200żC. Wyjac na polmisek, podawac goracy, polany roztopionym maslem.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 33 "Pierogi i pierożki", strona 80.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności