<- Kulebiak ze slodka kapusta w ciescie kruchymLista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżLemieszka z ziemniakami ->

PDF Drukuj

Lemieszka z mąki

Dodano: 2010-01-01 17:19:50
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 673 razy.



50 dag mąki pszennej razowej lub mąki 80%
1/2 litra wody
5 dag słoniny lub masła do polania
sól

Mąkę wsypać do garnka. Zagotować wodę z solą i wlewać ją cienkim strumieniem do mąki, silnie rozcierając drewnianą łyżką, aby nie potworzyły się grudy. Masę ucierać łyżką podgrzewając ją, ma ona być pulchna i jednolicie rozklejona, nielejąca się ani krusząca; w miarę potrzeby dodać trochę wody i ciasto wyrobić łyżką w garnku na gorącej płycie. Gdy mąka wchłonie wszystką wodę, naczynie z lemieszką nakryć i odstawić na chwilę na brzeg płyty, aby ciasto dogotowało się ("doszło"). Lemieszkę wyłożyć na półmisek łyżką zwilżoną w tłuszczu, polać słoniną lub masłem. Podawać ze słodkim lub kwaśnym mlekiem.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności