<- Lemieszka z mąkiLista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżLeniwe pierogi z poziomkami ->

PDF Drukuj

Lemieszka z ziemniakami

Dodano: 2010-01-01 17:19:50
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 683 razy.



1 kg ziemniaków
25 dag mąki pszennej lub żytniej razowej lub mąki 80%
sól
woda
4 dag słoniny

Obrane ziemniaki zalać wrzącą wodą, posolić, ugotować. Ziemniaki nie odcedzając rozetrzeć i sypać na wrzątek mąkę, silnie rozcierając masę w garnku (na gorącej płycie kuchennej). Gdy potrawa zatraci zapach surowizny, wykładać na półmisek, kształtując łyżką zgrabne półkule. Podawać okma9zone słoniną i posypane, pokruszonym serem, z kwaśnym lub słodkim mlekiem. Lemieszkę tę można także sporządzić z mąki jaśniejszej, "bułkowej".


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności