<- Lemieszka z ziemniakamiLista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżLibanskie babeczki z miesem ->

PDF Drukuj

Leniwe pierogi z poziomkami

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2372 razy.


40 dag sera twarogowego,
3 jajka
5 dag mąki ziemniaczanej,
10 dag mąki pszennej,
2 dag tartej bułki,
2 dag masła lub margaryny,
10-15 dag poziomek

Poziomki przebrać, umyć, osączyć, usunąć szypułki i zmiksować. Ser przepuścić przez maszynkę, dodać żółtka, zmiksowane poziomki i stopniowo mąkę. Ubić pianę z białek; dodać do ciasta i ostrożnie wymieszać. Uformować na posypanej mąką stolnicy wałek z ciasta i pokrajać skośne kluski. W szerokim, płaskim rondlu zagotować wodę z solą. Wrzucać kluski na wrzątek i gotować 35 min. Ugotowane wyjmować łyżką cedzakową i osączać. Podawać polane tłuszczem i zrumienioną bułką tartą. Jeśli kto wali można posypać cukrem.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
jedno pytanie - po 35 minutach gotowania czy jeszcze cokolwiek zostanie w garnku?
Nadesłał(a): Babette 2006-01-24 21:01:48

Po 35 minutach gotowania zostaje tylko kleik to poprostu brednie a nie przepis to chyba jakis nowicjusz a nie kucharz
Nadesłał(a): Agnieszka. <oda2@vp.pl> 2006-03-12 19:03:15

Szkoda tylko tych poziomek
Nadesłał(a): ela 2006-05-06 17:05:08


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności