Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2845 razy.
40 dag sera twarogowego,
3 jajka
5 dag mąki ziemniaczanej,
10 dag mąki pszennej,
2 dag tartej bułki,
2 dag masła lub margaryny,
10-15 dag poziomek
Poziomki przebrać, umyć, osączyć, usunąć szypułki i zmiksować. Ser przepuścić przez maszynkę, dodać żółtka, zmiksowane poziomki i stopniowo mąkę. Ubić pianę z białek; dodać do ciasta i ostrożnie wymieszać. Uformować na posypanej mąką stolnicy wałek z ciasta i pokrajać skośne kluski. W szerokim, płaskim rondlu zagotować wodę z solą. Wrzucać kluski na wrzątek i gotować 35 min. Ugotowane wyjmować łyżką cedzakową i osączać. Podawać polane tłuszczem i zrumienioną bułką tartą. Jeśli kto wali można posypać cukrem.
From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
jedno pytanie - po 35 minutach gotowania czy jeszcze cokolwiek zostanie w garnku? Nadesłał(a): Babette 2006-01-24 21:01:48
Po 35 minutach gotowania zostaje tylko kleik to poprostu brednie a nie przepis to chyba jakis nowicjusz a nie kucharz Nadesłał(a): Agnieszka. <oda2@vp.pl> 2006-03-12 19:03:15
Szkoda tylko tych poziomek Nadesłał(a): ela 2006-05-06 17:05:08