<- Leniwe pierogi z poziomkamiLista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżŁazanki ->

PDF Drukuj

Libanskie babeczki z miesem

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1447 razy.



Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 30 min.
Ciasto:
250 g maki,
przygotowac wedlug przepisu "chlebek pitta" w tym rozdziale.
Farsz:
120 g mielonej jagnieciny lub wolowiny lup po pol obydwu,
1 cebula,
1 lyzeczka allspice,
1 lyzka posiekanej zielonej pietruszki,
2 lyzki soku cytrynowego,
30 g orzeszkow pinii,
4 lyzki otrab,
sol, pieprz.

1. Ciasto przygotowac wedlug przepisu na chlebek pitta (w tym rozdziale).
2. Mieso wlozyc do miski, zetrzec do niej cebule. Dodac sol, pieprz, allspice,
pietruszke oraz sok cytrynowy i dobrze wymieszac.
3. Podgrzac piec do temp. 230żC.
4. Orzeszki podsmazyc na suchej patelni na jasnobrazowy kolor. Dodac mieso.
5. Ciasto dobrze rozgniesc. Posmarowac rece oliwa i formowac kulkimwielkosci
wloskiego orzecha, po czym uformowac babeczki grubosci 2 mm.
6. Uformowane babeczki wypelnic farszem. Posypac brytfanne otrebami i ulozyc
babeczki. Piec 15 min., az mieso bedzie gotowe, z ciasto upieczone, ale
miekkie.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 15 "Kuchnia arabska", strona 32.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności