Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2823 razy.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 45 min.
250 g makaronu ryzowego,
120 g piersi kurczaka,
2 zabki czosnku,
1 jajko,
2 lyzki posiekanych orzechow ziemnych,
250 g kielkow sojowych,
1 lyzka przecieru pomidorowego,
1 lyzeczka sosu sojowego,
1 lyzeczka cukru,
1-2 lyzki sosu rybnego,
1 peczek szczypiorku,
3 lyzki oleju,
3 pedy bambusowe,
do przybrania natka pietruszki, cytryna, swieze czerwone papryczki chilli.
1. Makaron namoczyc na 30 min. w cieplej wodzie.
2. Czosnek obrac, posiekac, Szczypiorek umyc, pokroic na kawalki dlugosci 4 cm.
Mieso kurczaka pokroic w paski, jajko lekko roztrzepac. Pedy bambusa pokroic
w paski.
3. W glebokim rondlu rozgrzac olej i podsmazyc czosnek z pedami bambusowymi na
ciemnozloty kolor. Dodac kurczaka i jajko, ciagle mieszajac smazyc 3 min.
Dodac odsaczony makaron i polowe kielkow sojowych, mieszac, smazyc 1 min.
Dodac przecier pomidorowy, sos sojowy i rybny, orzechy i cukier, smazyc mieszajac 3 min. Wymieszac z reszta kielkow i szczypiorkiem.
4. Przelozyc na polmisek, przybrac cwiartkami cytryny, kwiatkami z chilli i
listkami pietruszki. Podawac goracy.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 13 "Kuchnia tajska", strona 78.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach