<- Mee goreng - smazony makaron z krewetkamiLista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżNadzienie z brokulow (do nalesnikow) ->

PDF Drukuj

Mini pizza

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2606 razy.


7 szt. Czas przygotow. 1 godz.
Ciasto:
250 g maki,
4 g drozdzy,
60 ml mleka,
1,5 lyzki masla,
1 lyzka oliwy z oliwek,
1 rozmacone jajo,
olej do smarowania formy.
Sos:
250 g cebuli,
250 g pomidorow,
2 lyzki oliwy z oliwek,
1 duzy zabek czosnku,
1 kopiasta lyzka przecieru pomidorowego,
2 galazki pietruszki,
1 galazka tymianku,
sol, pieprz, cukier.
Farsz:
2 pomidory,
5 pieczarek,
100 g zoltego sera,
7 czarnych oliwek bez pestek,
majeranek, sol, pieprz.

1. Make przesiac. Drozdze rozkruszyc, rozprowadzic 2 lyzeczkami letniego mleka,
dodac do maki razem z reszta mleka, miekkim maslem i oliwa. Wymieszac i wyrobic rekoma na jednolite, lsniace ciasto. Rozwalkowac na posypanej maka
stolnicy na grubosc 3 mm, wyciac krazki wycinakiem do ciasta. Polozyc je na
papierze do pieczenia i posmarowac rozmaconym jajem. Zostawic do wyrosniecia
w temp. pokojowej.
2. Pomidory umyc, obrac ze skory. 2 z nich pokroic poprzecznie na plasterki, a
reszte wypestkowac i drobno pokroic. Pieczarki umyc, oczyscic, obrac ze skory, pokroic w plasterki. Ser pokroic na kawalki - prostopadlosciany o wymiarach podstawy 2x2 cm i wysokosci 3 mm.
3. Cebule obrac, posiekac. Oliwe rozgrzac na patelni, usmazyc na niej cebule i
drobno pokrojone pomidory do miekkosci. Dodac przecier pomidorowy i zmiazdzony czosnek, wymieszac. Dodac posiekane listki umytych i osuszonych ziol.
Doprawic do smaku cukrem, sola i pieprzem. Trzymac na ogniu tak dlugo, poki
sos nie stanie sie gesty.
4. Rozsmarowac rowno po lyzeczce sosu na kazdym krazku ciasta. Na sos polozyc
plasterek pomidora. Posypac sola, pieprzem i majerankiem. Polozyc na to kawalek sera, a na nim plasterek pieczarki. Piec w bardzo goracym piecu (ok.
250żC) ok. 7-8 min. Natychmiast po wyjeciu z pieca na kazdej mini pizzy
polozyc kawalek czarnej oliwki i posmarowac ja oliwa by blyszczala.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 21 "Pizze i tarty", strona 22.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności