<- Pierogi z konfiturami w ciescie drozdzowymLista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżPierogi z miesem ->

PDF Drukuj

Pierogi z maki gryczanej z serem

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1983 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 35 min.
Ciasto:
200 g maki gryczanej,
200 g maki pszennej,
ok. 125 ml wrzatku,
ok. 50 ml zimnej wody,
1/2 lyzeczki soli.
Farsz:
300 g sera,
1 jajo,
20 g masla,
sol.
Inne:
maslo do polania pierogow,
250 ml gestej smietany.

1. Przygotowac farsz: ser rozgniesc, utrzec z odrobina masla, jajem i szczypta
soli.
2. Make gryczana przesiac na stolnice. Zrobic w kopczyku dolek i, wlewajac
stopniowo wrzatek z sola, zarabiac energicznie nozem a potem zagniesc rekoma, az do uzyskania jednolitego ciasta, ktore powinno byc dosc luzne. Wtedy
wsypac make pszenna, dodac zimna wode i znowu zagniesc ciasto. Podsypac maka, rozwalkowac na placek grubosci ok. 1 cm, wyciac krazki srednicy 5-6 cm,
natychmiast nalozyc na nie farsz. Zlozyc na pol i starannie zlepic brzegi.
Jesli farsz z trudem miesci sie na wycietym krazku, nalezy naciagnac ciasto
palcami.
3. Gotowac pod przykryciem w duzej ilosci osolonego wrzatku, gdy wyplyna, odkryc i dogotowac (ok. 2-3 min). Podawac polane zrumienionym maslem. Osobno
podac gesta smietane.
- Uwaga: po zaparzeniu ciasta z maki gryczanej wszystkie nastepne czynnosci
nalezy wykonywac szybko, w przeciwnym razie ciasto stwardnieje i rozsypie
sie (ma za malo glutenu). Niektore przepisy zalecaja, by przed przesianiem
maki gryczanej, uprazyc ja na patelni, az do lekkiego zrumienienia.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 33 "Pierogi i pierożki", strona 28.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności