<- Pierogi z kiszona kapustaLista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżPierogi z maki gryczanej z serem ->

PDF Drukuj

Pierogi z konfiturami w ciescie drozdzowym

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1823 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 2 godz. 25 min.
Ciasto:
250 g maki,
125 ml mleka lub slodkiej smietanki,
30 g masla,
1 zoltko,
1 jajo,
1 lyzeczka cukru,
20 g drozdzy,
1/2 lyzeczki soli.
Farsz:
300 g konfitur z wisni, z agrestu, czarnej porzeczki, truskawek
lub sliwek.
Inne:
500-700 g smalcu do smazenia,
cukier puder do posypania pierogow.

1. Zarobic i zagniesc ciasto drozdzowe. Ze wszystkich skladnikow wyrobic ciasto, mocno je ugniatajac. Przykryc i odstawic w cieple miejsce na 1 godz.
Kiedy podwoi objetosc, wyjac, znowu wygniesc i odstawic na 30 min. Wyrosniete ciasto wygniesc krotko, rozwalkowac na placek grubosci ok. 1 cm.
2. Konfitury osaczyc z syropu. Wyciac w ciescie krazki srednicy 5-6 cm. Na kazdy polozyc lyzeczke konfitur, zlozyc na pol i skleic brzegi.
3. Rozgrzac w plaskim naczyniu smalec. Wrzucic pierozki (po kilka), smazyc na
malym ogniu az sie zrumienia z kazdej strony. Wyjac, osaczyc z tluszczu, posypac cukrem pudrem.
- Do konfitur mozna dodac surowe owoce, np. do porcji konfitur z wisni - 1 wydrelowana wisienke itd. Mozna tez pierozki piec w piekarniku, a nie smazyc.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 33 "Pierogi i pierożki", strona 92.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności