<- Pierogi z kapustą słodką i seremLista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżPierogi z konfiturami w ciescie drozdzowym ->

PDF Drukuj

Pierogi z kiszona kapusta

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2817 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 5 min.
Ciasto:
350 g maki,
1 male jajo,
ok. 125 ml letniej wody,
sol.
Farsz:
750 g kiszonej kapusty,
2 srednie cebule,
80 g masla,
sol, bialy pieprz.
Inne:
stopiona slonina do polania pierogow.

1. Zagniesc ciasto na pierogi (patrz rozdzial "ogolne"). Nastepnie podzielic na
2 lub wiecej czesci, przykryc, by nie obsychalo.
2. Ugotowac kapuste w niewielkiej ilosci wody (ok. 30 min). Pod koniec gotowania zdjac pokrywke. Odparowac, odcedzic, a jesli bedzie za kwasna, przelac
zimna woda i dokladnie odcisnac. Kapuste posiekac.
3. Przygotowac farsz: cebule obrac, pokroic drobno. Tluszcz roztopic w garnku,
przesmazyc na nim cebule na jasnozloty kolor, po czym wlozyc kapuste, dodac
sol i bialy pieprz do smaku. Wymieszac, dusic na malym ogniu pod przykryciem
20 min. Zamieszac.
4. Ciasto rozwalkowac cienko. Wyciac krazki srednicy 5-6 cm. Na kazdy krazek
nalozyc plaska lyzeczke farszu. Pierozki zlozyc na pol i zlepic. Gotowac w
duzej ilosci osolonego wrzatku, najpierw pod przykryciem, a gdy wyplyna,
zdjac pokrywke i dogotowac (ok. 2-3 min).
5. Wyjac lyzka cedzakowa, osaczyc, przelozyc na ogrzany polmisek. Podawac polane skwarkami.
- Do farszu z kapusty mozna dodac drobno posiekane suszone grzyby (20-30 g),
uprzednio wymoczone i ugotowane z cebula. W wersji postnej cebule do farszu
smazy sie na oleju.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 33 "Pierogi i pierożki", strona 20.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności