Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2649 razy.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1,5 godz.
Ciasto:
350 g maki,
1 male jajo,
ok. 125 ml letniej wody,
sol.
Farsz:
350 g gotowanej wolowiny,
100 g sloniny,
40 g czerstwej bulki,
1 jajo,
1 srednia cebula,
40 g masla,
1/4 lyzeczki zmielonego ziela angielskiego,
sol, pieprz.
Sos:
30 g suszonych grzybow,
20 g masla,
1 lyzka maki,
1/2 kostki bulionowej.
1. Zagniesc ciasto na pierogi (patrz rozdzial "ogolne"). Nastepnie podzielic na
2 lub wiecej czesci, przykryc, by nie obsychalo. W niewielkiej ilosci wody
ugotowac slonine (20 min). Cebule posiekac drobno. Grzyby gotowac (ok. 50
min) do miekkosci w rosole lub w wodzie, w ktorej sie moczyly. Wywar zachowac.
2. Przygotowac farsz: namoczona bulke w zimnym mleku lub przegotowanej wodzie
odcisnac. Cebule przesmazyc na zloty kolor. Zemlec w maszynce mieso razem z
cebula, podgotowana slonina i bulka. Dodac pieprz, sol i ziele angielskie.
Jesli farsz nie bedzie mial odpowiedniej konsystencji, dosypac tartej bulki
lub odwrotnie: dodac troche wywaru grzybowego.
3. Zrobic sos: grzyby osaczyc, posiekac drobno. Zrumienic na patelni maslo,
rozprowadzic zimnym wywarem grzybowym, dodac grzyby, kostke bulionowa, wymieszac, dusic kilka minut, az sos zgestnieje.
4. Ciasto rozwalkowac cienko. Wyciac krazki srednicy 5 cm. Na kazdy krazek
nalozyc plaska lyzeczke farszu. Pierozki zlozyc na pol i zlepic. Gotowac w
duzej ilosci osolonego wrzatku, najpierw pod przykryciem, a gdy wyplyna,
zdjac pokrywke i dogotowac (ok. 2 min).
5. Wyjac lyzka cedzakowa, osaczyc, przelozyc zaroodpornego naczynia. Polac sosem grzybowym i piec 15 min w piekarniku ogrzanym do temp. 200żC.
- Farsz moze byc z miesa mieszanego lub z samej pieczeni wieprzowej. Wtedy nalezy wziac wiecej miesa, a mniej sloniny.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 33 "Pierogi i pierożki", strona 30.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach