<- Pierogi z serem - slodkie w ciescie drozdzowymLista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżPierogi z serem i slodka kapusta ->

PDF Drukuj

Pierogi z serem - slone

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2728 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 35 min.
Ciasto:
350 g maki,
1 male jajo,
ok. 125 ml letniej wody,
sol.
Farsz:
400 g poltlustego sera,
1 jajo,
1 lyzeczka soli,
pieprz.
Inne:
maslo do polania pierogow,
250 ml kwasnej smietany.

1. Zagniesc ciasto na pierogi (patrz rozdzial "ogolne"). Podzielic na 2 lub
wiecej czesci, przykryc, by nie obsychalo.
2. Przygotowac farsz: ser przetrzec przez sito. Dodac rozmacone jajo, sol i
pieprz do smaku. Dokladnie wymieszac.
3. Ciasto rozwalkowac cienko. Wyciac krazki srednicy 6-7 cm. Na kazdy krazek
nalozyc farsz (nie za wiele, bo ser rozpreza sie w gotowaniu i pierogi moga
popekac}, zlozyc ciasto na pol i zlepic. Gotowac w duzej ilosci osolonej
wody. Wrzucac partiami do wrzatku, zamieszac, przykryc, a kiedy wyplyna,
zdjac pokrywke, gotowac jeszcze 2-3 min.
4. Wyjac lyzka cedzakowa, osaczyc, przelozyc na ogrzany polmisek. Polac zrumienionym maslem, natychmiast podawac, gdyz ten rodzaj pierogow szybko traci
swa jedrnosc i swiezosc. Osobno podac gesta, kwasna smietane.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 33 "Pierogi i pierożki", strona 26.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności