Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 3008 razy.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 3 godz.
Ciasto:
250 g maki,
125 ml mleka,
30 g masla,
1 zoltko,
1 jajo,
1 lyzeczka cukru,
20 g drozdzy,
1 plaska lyzeczka soli.
Farsz:
400 g sera tlustego lub poltlustego,
30 g masla,
2 zoltka,
40 g cukru,
20 g rodzynkow.
Inne:
20 g masla do posmarowania formy,
250 ml smietany do polania pierogow,
1 jajo do posmarowania pierogow.
1. Zarobic i zagniesc ciasto drozdzowe. Ze wszystkich skladnikow wyrobic ciasto, mocno je ugniatajac. Przykryc i odstawic w cieple miejsce na 1 godz.
Kiedy podwoi objetosc, wyjac, znowu wygniesc i odstawic na 30 min. Rodzynki
oplukac, sparzyc, osaczyc.
2. Przygotowac farsz: zoltka utrzec z maslem i cukrem. Polaczyc z rozkruszonym
serem i dalej ucierac, az powstanie jednolita lsniaca masa. Wtedy dodac rodzynki, wymieszac.
3. Wyrosniete ciasto wygniesc, rozwalkowac na placek grubosci 1 cm lub troche
cienszy. Wyciac krazki o srednicy ok. 6 cm, nalozyc na niej farsz, zlozyc na
pol, zlepic brzegi.
4. Pierogi posmarowac jajem rozmaconym woda i ulozyc luzno w formie wysmarowanej tluszczem (w czasie pieczenia zwieksza swoja objetosc). Piec 25-30 min w
piekarniku ogrzanym do temp. 220żC. Podawac cieple. Osobno podac gesta smietane, moze byc wymieszana z cukrem.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 33 "Pierogi i pierożki", strona 88.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach