Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 3851 razy.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 35 min.
Ciasto:
350 g maki,
1 male jajo,
ok. 125 ml letniej wody,
sol.
Farsz:
400 g sera,
50 g cukru,
1 zoltko,
20-30 g przesmazonej z cukrem skorki pomaranczowej,
50 g rodzynkow.
Inne:
maslo do polania pierogow,
1 lyzka tartej bulki,
250 ml kwasnej smietany.
1. Zagniesc ciasto na pierogi (patrz rozdzial "ogolne"). Podzielic na 2 lub
wiecej czesci, przykryc, by nie obsychalo.
2. Przygotowac farsz: ser utrzec z zoltkiem i z cukrem na jednolita, dosc gesta
mase. Dodac pokrojona drobno skorke pomaranczowa i oplukane rodzynki. Dokladnie wymieszac.
3. Ciasto rozwalkowac cienko. Wyciac krazki srednicy 6-7 cm. Na kazdy krazek
nalozyc farsz (nie za wiele, bo ser rozpreza sie w gotowaniu i pierogi moga
popekac}, zlozyc ciasto na pol i zlepic. Gotowac w duzej ilosci osolonej
wody. Wrzucac partiami do wrzatku, zamieszac, przykryc, a kiedy wyplyna,
zdjac pokrywke, gotowac jeszcze 1-2 min.
4. Wyjac lyzka cedzakowa, osaczyc, przelozyc na ogrzany polmisek. Podawac polane roztopionym maslem. Mozna tez polac maslem zrumienionym z tarta bulka.
Osobno podac gesta, kwasna smietane.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 33 "Pierogi i pierożki", strona 50.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach