<- Pierog z kiszona kapusta w ciescie drozdzowymLista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżPierog z ryzem w ciescie drozdzowym ->

PDF Drukuj

Pierog z ryba i rakami w ciescie kruchym

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1809 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1,5 godz.
Ciasto:
300 g maki,
150 g masla,
2 zoltka surowe,
2-3 lyzki smietany,
sol.
Farsz:
300 g filetow ze swiezej ryby (sandacz, szczupak, lin),
100 g ugotowanych szyjek rakowych,
150 g ryzu,
100 g pieczarek,
50 g masla rakowego,
2 jaja,
sol, pieprz.
Inne:
1 jajo do posmarowania pieroga,
maslo do posmarowania formy,
maslo do polania pieroga.

1. Przygotowac farsz: ryz ugotowac na sypko (ok. 15 min). Maslo rakowe utrzec z
2 zoltkami (bialka zostawic na piane). W niewielkiej ilosci osolonej wody
ugotowac pokrojone drobno pieczarki (ok. 20 min). Ugotowane szyjki rakowe
pokroic na drobne kawalki. Filety ugotowac w wywarze z jarzyn, osaczyc, usunac osci, pokroic drobno. Wszystkie skladniki farszu, z wyjatkiem ryzu, wymieszac w misce. Osolic, dodac pieprz. Ubic z bialek sztywna piane, polaczyc
z farszem i jeszcze raz wymieszac.
2. Przygotowac kruche ciasto: make przesiac na stolnice, wymieszac z sola. Maslo posiekac nozem razem z maka. Dodac smietane, zoltka i szybko zagniesc
ciasto. Przelozyc na polmisek, przykryc lub zawinac w sciereczke, wstawic na
co najmniej 30 min do lodowki.
3. Wyjac z lodowki ciasto, rozwalkowac na 2 owalne placki grubosci 5 mm lub na
2 prostokaty wielkosci blachy. Na srodek ciasta, w odleglosci 2 cm od brzegow, nakladac kolejno farsz, potem ryz, znowu farsz, az do wyczerpania skladnikow. Nakryc drugim plackiem, zlepic brzegi i ewentualnie udekorowac formami z resztek ciasta. Posmarowac jajem rozmaconym woda.
4. Przelozyc na posmarowana tluszczem blache, piec 30 min w piekarniku ogrzanym
do temp. 200żC. Wyjac na polmisek, pokroic na porcje. Podawac goracy, polany
roztopionym maslem.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 33 "Pierogi i pierożki", strona 72.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności