<- Pierog z ryba i rakami w ciescie kruchymLista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżPierogi "kopytka" z kaszy jaglanej ->

PDF Drukuj

Pierog z ryzem w ciescie drozdzowym

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1491 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 3 godz. 10 min.
Ciasto:
250 g maki,
125 ml mleka,
30 g masla,
1 zoltko,
1 jajo,
1 lyzeczka cukru,
20 g drozdzy,
1 plaska lyzeczka soli.
Farsz:
250 g ryzu,
40 g masla,
2 jaja na twardo,
szczypta majeranku lub szczypta galki muszkatolowej,
sol, pieprz.
Inne:
20 g masla do posmarowania formy,
maslo do polania pieroga,
1 jajo do posmarowania pieroga.

1. Zarobic i zagniesc ciasto drozdzowe. Ze wszystkich skladnikow wyrobic ciasto, mocno je ugniatajac. Przykryc i odstawic w cieple miejsce na 1 godz.
Kiedy podwoi objetosc, wyjac, znowu wygniesc i odstawic na 30 min. Jaja ugotowac na twardo, posiekac.
2. Ryz oplukac, gotowac w osolonej wodzie z maslem ok. 15 min. Odparowac, przestudzic, dodac pieprz, posiekane jaja i majeranek. Wymieszac.
3. Wyrosniete ciasto wygniesc krotko, rozwalkowac na 2 prostokatne placki grubosci 1 cm. Na jednym z nich nalozyc farsz, drugim nakryc, starannie zlepic
brzegi. Posmarowac pierog jajem rozmaconym woda, przelozyc na wysmarowana
tluszczem blache.
4. Piec 30-40 min w piekarniku ogrzanym do temp. 220żC. Przelozyc na polmisek,
pokroic na porcje. Podawac, polany roztopionym maslem, do zup postnych: kapusniaku, barszczu lub grzybowej.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 33 "Pierogi i pierożki", strona 84.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności