Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 1806 razy.
6 szt. Czas przygotow. 2 godz.
Ciasto:
200 g maki,
65 g masla,
80 ml mleka,
1 jajo,
1 lyzeczka cukru pudru,
35 g drozdzy,
szczypta soli,
olej do posmarowania formy.
Nadzienie:
1 kg cebuli,
3 zabki czosnku,
12 filetow anchois,
18 czarnych oliwek,
4 lyzki oliwy,
1 lyzeczka kaparow,
1 lisc laurowy,
1 lyzeczka tymianku,
sol, pieprz.
1. Drozdze i cukier rozpuscic w letnim mleku. Wlac do przesianej maki, osolic,
wbic jaja. Zagniesc, lekko wyrobic ciasto. Dodac miekkie maslo, wyrobic na
jednolita mase. Oproszyc maka, odstawic na 1 godz w cieple miejsce, do wyrosniecia.
2. Czosnek i cebule obrac, drobno posiekac, dusic na oliwie ok. 25 min razem z
lisciem laurowym, tymiankiem, sola i pieprzem. Dodac purre z kaparow. Dobrze
wymieszac.
3. Ciastem wylozyc 6 natluszczonych foremek o srednicy 10 cm, podniesc brzegi
ciasta tak, by wystawaly ponad forme. Na ciasto nalozyc farsz do wysokosci
nieco ponizej brzegu formy. Na kazdym placku ulozyc 2 zrolowane filety anchois i 3 czarne oliwki. Podniesiony brzeg ciasta zawinac tak, by lezal na
farszu tworzac obwodke. Posmarowac go odrobina oliwy. Piec ok. 20 min w piekarniku ogrzanym do temp. 240żC.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 21 "Pizze i tarty", strona 78.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach