Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2274 razy.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz.
500 g ziemniakow,
2 jaja,
200 g gestej smietany (creme fraiche),
plaska lyzka maki ziemniaczanej,
lyzka siekanej pietruszki,
70 g masla,
300 g wegorza wedzonego,
1/2 peczka koperku,
lyzka oliwy,
4 lyzki oleju winogronowego,
sok z cytryny,
sol, pieprz, galka muszkatolowa.
1. Umyte ziemniaki ugotowac w lupinach w osolonej wodzie, ostudzic, obrac z lupin, przekrecic przez drobne sitko maszynki do miesa. Wymieszac z jajami,
maka ziemniaczana, 2 lyzkami smietany, pietruszka i 30 g masla. Przyprawic
sola, pieprzem i galka muszkatolowa.
2. Wegorza sprawic, pokroic skosnie w grube plasterki, wylozyc na blache do
pieczenia, posmarowac oliwa wymieszana z koperkiem i ogrzac w piekarniku w
temp. 50-100żC.
3. Pozostala smietane przyprawic sola i sokiem z cytryny, wstawic do lodowki.
4. Placki smazyc pojedynczo na masle i oleju ok. 3 min, odwrocic i smazyc 2-3
min druga strone.
5. Gotowe placki klasc na talerze, oblozyc wegorzem, ozdobic smietana i wiorkami swiezo utartego chrzanu.
6. Podawac z lekkim czerwonym winem.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 7 "Kuchnia niemiecka", strona 68.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach