<- Tarta z kurzetkamiLista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżTartaletki z jarzynami ->

PDF Drukuj

Tartaletki z cebula i roquefortem

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1861 razy.


10 szt. Czas przygotow. 1 godz. 15 min.
Ciasto:
200 g maki,
100 g masla,
3 lyzki zimnej wody,
1 lyzeczka soli,
olej do smarowania foremek.
Nadzienie:
125 g roquefortu,
200 ml gestej smietany,
120 ml mleka,
3 jaja,
40 g sklarowanego masla,
500 g cebuli,
galka muszkatolowa, sol, pieprz.

1. Make przesiac do miski, wymieszac z sola. Maslo pokroic na male kawalki,
ulozyc je na brzegu maki. Wyrabiac rekoma dodajac wode, poki nie powstanie
jednolita masa. Uformowac kule, owinac ja folie spozywcza, wstawic na 30
min do lodowki. Nastepnie ciasto rozwalkowac, wylozyc nim 10 natluszczonych
foremek w ksztalcie lodeczek. Zapiec w piecu ogrzanym do temp. 200żC przez
20-25 min.
2. Cebule obrac, pokroic w kostke, zeszklic na masle, doprawic do smaku sola i
pieprzem. Schlodzic. Roquefort rozgniesc widelcem, wymieszac ze smietana,
mlekiem i rozbitymi jajami. Doprawic do smaku galka muszkatolowa, sola i
pieprzem. Zmieszac ze schlodzona cebula.
3. Na zapieczone podstawy tartaletek wylac mase cebulowo-roquefortowa do wysokosci gornego brzegu foremek. Piec ok. 15 min w piekarniku ogrzanym do
temp. 210żC.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 21 "Pizze i tarty", strona 42.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności