Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 1840 razy.
10 szt. Czas przygotow. 1 godz. 25 min.
Ciasto:
200 g maki,
100 g masla,
3 lyzki zimnej wody,
1 lyzeczka soli,
olej do smarowania foremek.
Nadzienie:
125 g marchewki,
70 g pieczarek,
100 g porow (tylko biale czesci),
7 lisci swiezej bazylii,
15 g sklarowanego masla,
250 g tlustej gestej smietany,
2 jaja,
sol, pieprz.
1. Make przesiac do miski, wymieszac z sola. Maslo pokroic na male kawalki,
ulozyc je na brzegu maki. Wyrabiac rekoma dodajac wode, poki nie powstanie
jednolita masa. Uformowac kule, owinac ja folie spozywcza, wstawic na 30
min do lodowki. Nastepnie ciasto rozwalkowac, wylozyc nim 10 natluszczonych
foremek do tartaletek o srednicy 10 cm. Zapiec w piecu ogrzanym do temp.
200żC przez 20-25 min.
2. Marchewki umyc, obrac. Pieczarki umyc, odciac dolna czesc korzenia, kapelusze obrac ze skory. Pory umyc, oczyscic z zewnetrznej warstwy lisci. Marchewki, pieczarki i pory poszatkowac na julienne, usmazyc na masle do miekkosci razem z bazylia, doprawic sola i pieprzem do smaku. Smietane rozbic z
jajami, przecedzic przez geste sito, doprawic do smaku sola i pieprzem.
3. Na zapieczone podstawy tartaletek wylozyc usmazone jarzyny, zalac do wysokosci brzegow masa smietanowo-jajeczna. Piec ok. 10 min w piekarniku ogrzanym do temp. 210żC.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 21 "Pizze i tarty", strona 40.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach