Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2457 razy.
Porcja na 10 szt. Czas przygotow. 25 min.
300 g masa harina (patrz "ogolne") lub maki kukurydzianej wymieszanej z 2 lyzkami maki kartoflanej,
150-170 ml letniej wody.
1. W duzej misce wymieszac masa harina lub make kukurydziana z 2 lyzkami maki
kartoflanej i woda. Wyrobic elastyczne miekkie ciasto, ktore nie powinno
przyklejac sie do palcow. Jesli jest zbyt lepkie dodac troche maki, jesli
zbyt suche dodac wody.
2. Z ciasta uformowac kule, przykryc i odstawic na 10 min.
3. Ciasto podzielic na 10 kawalkow jednakowej wielkosci. Z kazdego kawalka
uformowac kulke i rozwalkowac na okragly placek srednicy ok. 15 cm.
4. Piec na suchej nie posmarowanej patelni, na srednim ogniu 2-3 min z kazdej
strony, az powstana ciemne plamy. Jesli placek sie wybrzusza, przycisnac
druga patelnia. W Meksyku robi sie to przy pomocy specjalnego drewnianego
przycisku.
5. Upieczone tortille zawinac w plocienna serwete, by trzymaly cieplo i nie
wysychaly.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 16 "Kuchnia meksykańska", strona 16.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach