<- Crottin de chavignol na cieploLista potraw z grupy: NabiałDoskonały serek gorzki ->

PDF Drukuj

Delicje z sera

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1632 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 30 min.
400 g sera z przerostem plesni (twardego, poltwardego, miekkiego lub mieszanki tych serow),
2 jaja,
1 mala czerstwa bulka,
200 ml mleka,
2 lyzki maki,
2 lyzki tartej bulki,
pieprz, sol,
olej do smazenia.

1. Ser twardy zetrzec na tarce o duzych otworach, ser miekki rozgniesc widelcem.
2. Bulke namoczyc w zimnym mleku, odcisnac, dodac do sera, wymieszac. Wbic 1
jajo, wyrabiac tak dlugo, az powstanie spoista masa. Przyprawic pieprzem i
ewentualnie (jesli ser jest malo dojrzaly) szczypta soli.
3. Z wyrobionej masy formowac zwilzonymi dlonmi kulki wielkosci orzecha wloskiego.
4. Make i tarta bulke rozsypac na desce. Jajo roztrzepoc lekko widelcem na
plaskim talerzu.
5. Serowe kulki obtaczac kolejno w mace, roztrzepanym jaju i tartej bulce.
6. Na duzej patelni lub w plaskim rondlu rozgrzac olej i do wrzacego wkladac
kulki serowe. Smazyc je z wszystkich stron na rumiano. Wyjmowac i osaczyc z
tluszczu na bibule. Danie to najczesciej podaje sie jako goraca przekaske.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 35 "Sery", strona 48.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności