<- Grzanki z serem mozzarella
Lista potraw z grupy:
Nabiał
Jak się obchodzić z nabiałem ->
PDF
Drukuj
Jablka zapiekane z brie
Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1973 razy.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 30 min.
4 kwasne jablka,
200 g sera brie,
3 jaja,
3 lyzki smietanki 30%,
3 lyzki mleka,
sok z 1 cytryny,
1/4 lyzeczki galki muszkatolowej,
1 lyzka cukru,
2 lyzki bialego wytrawnego wina,
sol, bialy pieprz,
maslo do posmarowania formy.
1. Jablka umyc, osuszyc, odkroic gorna czesc z ogonkiem, wydrazyc gniazda nasienne i troche miazszu. Skropic sokiem z cytryny. Wierzchy jablek zachowac.
2. Miazsz z jablek posiekac, skropic sokiem z cytryny, dodac wino, wymieszac z
drobno pokrojonym serem brie. Napelnic farszem jablka.
3. Jaja roztrzepac ze smietanka i mlekiem, doprawic sola, pieprzem i galka. Sosem dopelnic wydrazone, wypelnione farszem jablka, przykryc odcietymi wierzchami, posypac cukrem.
4. Zaroodporne naczynie posmarowac maslem, ulozyc jablka, wstawic do ogrzanego
do temp. 180żC piekarnika, na 15 min. Podawac gorace.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 35 "Sery", strona 92.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach
MM
Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności