<- Jablka zapiekane z brieLista potraw z grupy: NabiałKluski kladzione z serem ->

PDF Drukuj

Jak się obchodzić z nabiałem

Dodano: 2009-07-28 11:19:14
Język: Polski
Odwiedzono: 1192 razy.


Nie ulega żadnej wÄ…tpliwoÅ›ci, iż najkorzystniej sprzedawać sÅ‚odkie mleko, jeżeli siÄ™ mieszka w pobliżu wiÄ™kszego miasta. W przeciwnym razie nic wiÄ™cej nie pozostaje, jak wyrabiać z niego masÅ‚o lub ser, kwaÅ›nym mlekiem poić cielaki, które przy oglÄ™dnym i umiejÄ™tnym pielÄ™gnowaniu nadzwyczaj szybko rosnÄ… i dobrze wyglÄ…dajÄ…. Nic nowego, jeżeli szanownym gosposiom napomknÄ™, że czystość i porzÄ…dek sÄ… konieczne, a pomimo, że tyle już o tym pisano, nie można dość na to zwracać uwagi. NajwiÄ™cej sÄ… jeszcze zdania podzielone, jakie naczynia sÄ… najtaÅ„sze i najodpowiedniejsze. Tam, gdzie gospodyni sama siÄ™ zajmuje nabiaÅ‚em, mogÄ™ polecić naczynia szklane; sÄ… one stosunkowo tanie. Przez kilkanaÅ›cie lat używaÅ‚am naczyÅ„ szklanych i bardzo z nich byÅ‚am zadowolonÄ…, chociaż dziennie nalewaÅ‚am kilkaset litrów, gdyż przy dokÅ‚adnym umyciu ciepÅ‚Ä… (lecz nie gorÄ…cÄ…, aby nie pÄ™kaÅ‚y) wodÄ…, unika siÄ™ zakwaszenia, co przy innych naczyniach np. drewnianych czÄ™sto siÄ™ zdarza. Źe naczynia wszelkie, jako to: konwie, szkopki, w których siÄ™ mleko ustawia muszÄ… być jak najschludniej utrzymywane, o tym każda gospodyni pamiÄ™tać powinna, bo tylko wtenczas uniknie siÄ™ zepsucia mleka, a potem czystość dziaÅ‚a także na ilość i dobry smak masÅ‚a. ÅšmietanÄ™ zbierać należy nie prÄ™dzej, aż zupeÅ‚nie jest sucha na wierzchu; jeżeli jest wilgotna, chociażby mleko zupeÅ‚nie byÅ‚o gÄ™ste, nie powinno siÄ™ zbierać, gdyż Å›mietana jest jeszcze nie wszystka na powierzchni. SÅ‚odkÄ… Å›mietanÄ™ należy przed zrobieniem masÅ‚a ostudzić na 10 do 12 stopni ciepÅ‚a wedÅ‚ug Celsjusza (czyli 8 do 9 1/2 stopni podÅ‚ug Réaumura); kwaÅ›nÄ… zaÅ› na 14 do 15 stopni ciepÅ‚a podÅ‚ug Celsjusza (czyli 11 do 12 stopni wedÅ‚ug Réaumura). Pierwsza wymaga 150; druga tylko 120 obrotów w separatorze na minutÄ™. Z kwaÅ›nej Å›mietany zyskuje siÄ™ wiÄ™cej masÅ‚a niż ze sÅ‚odkiej. Ze sÅ‚odkiej Å›mietany bywa masÅ‚a mniej, jest wszakże wyborowego gatunku (stoÅ‚owe). Do farbowania masÅ‚a używa siÄ™ na każde 20 kilo Å‚yżkÄ™ stoÅ‚owÄ… soku z marchwi. ZimowÄ… porÄ…, chcÄ…c aby siÄ™ mleko prÄ™dzej wystaÅ‚o, wlewam na dno każdego naczynia po 4-5 kropli maÅ›lanki, zważać tylko, aby maÅ›lanka byÅ‚a zawsze Å›wieża. - Jeżeli nie można każdego dnia mieć Å›wieżej, to przynajmniej należy stawiać jÄ… w nieopalonym miejscu.
Nadesła(a): MARJA ŚLEŹAŃSKA "KUCHARZ POLSKI-1635 PRAKTYCZNYCH PRZEPISÓW"
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności