Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2570 razy.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 35 min.
200 g sera twardego z ziolami lub ementalera,
3-4 cebule,
80 g masla.
Ciasto:
200 g maki,
1 jajo,
sol.
1. Do miski przesiac make, wbic jajo, dodac szczypte soli i kilka lyzek wody,
wyrabiajac ciasto drewniana lyzka. Nastepnie wybijac je lyzka tak dlugo, az
zaczna sie ukazywac pecherzyki powietrza i ciasto bedzie odstawac od bokow
naczynia.
2. W duzym garnku zagotowac osolona wode, klasc do niej porcje ciasta, formujac
je lyzka maczana kazdorazowo we wrzatku. Mozna tez rozsmarowac ciasto na
zwilzonej woda desce na grubosc 5 mm, nastepnie pochylic deske nad wrzatkiem
i odcinac nozem cienkie paski ciasta.
3. Gdy kluski wyplyna, pogotowac je kilka minut, odcedzic, przelozyc na polmisek.
4. Ser zetrzec na tarce o duzych otworach i posypac kluski.
5. Cebule pokroic w plasterki, usmazyc na masle, ulozyc na kluskach. Podawac z
zielona salata. Do klusek z serem mozna podac piwo. Jesli kluski posypujemy
ementalerem, to mozna do nich dodac 50 g bryndzy.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 35 "Sery", strona 88.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach