<- Mleko zapiekaneLista potraw z grupy: NabiałNadzienie z bryndzy ->

PDF Drukuj

Mus z sera i krabow

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1869 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 3 godz.
200 g krabow z puszki,
1 lyzka soku z cytryny,
2 lyzki zelatyny,
300 g tlustego twarogu,
125 ml smietanki 30%,
2 jaja,
2 lyzki sosu Worcestershire,
sol, pieprz.

1. Kraby osaczyc na sicie, posiekac, skropic cytryna, odstawic.
2. Zelatyne namoczyc w malej ilosci wody, odstawic na 30 min.
3. Jaja dokladnie umyc, sparzyc, rozbic, oddzielic zoltka od bialek. Ser utrzec
z zoltkami i smietanka na jednolita gladka mase, dodac rozdrobnione kraby,
doprawic sola, pieprzem i sosem Worcestershire.
4. Zelatyne podgrzac, rozpuscic, ostudzic, wymieszac z masa serowa, wstawic do
lodowki na 30 min.
5. Bialka ubic na sztywna piane, wymieszac z ochlodzona masa. 4 salaterki napelnic musem, wstawic na 2 godz do lodowki.
6. Podawac jako przekaske, z bagietka i bialym wytrawnym winem. Mus mozna przybrac plasterkami ogorka lub listkami miety.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 35 "Sery", strona 28.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności