<- Nalesniki z seremLista potraw z grupy: NabiałOrientalny pasztet serowy ->

PDF Drukuj

Obatzda

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1983 razy.



Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 15 min.
200 g sera romadura lub camemberta,
50 g masla,
2 cebule,
sol, pieprz, slodka papryka mielona,
2 lyzki piwa,
liscie salaty do przybrania.

1. Ser rozdrobnic widelcem. Cebule obrac i bardzo drobno posiekac.
2. Ser i cebule wymieszac z miekkim maslem. Dodac przyprawy i piwo. Wymieszac
na jednolita mase.
3. Lyzka umoczona w goracej wodzie wykrawac z sera gomulki. Ukladac na lisciach
salaty.
4. Podawac ze swiezym ciemnym chlebem i piwem.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 7 "Kuchnia niemiecka", strona 10.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Obatzda,jest specjalnoscia z pieknej,gorzystej Bawari.Te paste serowa przyzadzam bardzo czesto i jem takze do bialego pieczywa i grylowanego miesa.Aczkolwiek zamiast masla-bomba kaloryczna-dodaje bialego bardzo mialkiego i puszystego twarogu,typu Almette,wtedy smakuje to jeszcze lepiej niz z maslem.To jest po prostu pycha.
Nadesłał(a): Kasia. 2005-08-23 23:08:38


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności