Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 4642 razy.
12 szt. Czas przygotow. 1,5 godz.
Ciasto:
200 g maki,
2 jaja,
1 lyzka roztopionego masla,
250 ml mleka,
250 ml wody mineralnej,
1 lyzka cukru, sol,
sklarowane maslo do smazenia.
Nadzienie:
400 g bialego tlustego sera,
3 zoltka,
2 bialka,
1 lyzka masla,
2-3 lyzki kwasnej smietany,
70 g rodzynkow,
1/2 lyzeczki wanilii,
6 lyzek cukru pudru,
1 lyzka smazonej skorki pomaranczowej (drobno posiekanej).
1. Make, mleko i wode ubic trzepaczka na gladka mase. Dodac 1 lyzke masla, 1
lyzke cukru, 2 jaja i odrobine soli. Ubic na jednolite, plynne ciasto. Odstawic na 1 godz. Goraca patelnie smarowac maslem i smazyc z obu stron cienkie nalesniki.
2. Przygotowac nadzienie: ser przetrzec przez sito. Zoltka utrzec z cukrem i
maslem. Polaczyc z serem, dodac smietane, rodzynki, starta wanilie, skorke
pomaranczowa i sztywno ubita piane z 2 bialek. Wszystko wymieszac.
3. Nalesniki smarowac masa serowa i skladac w trojkaty. Przed podaniem zrumienic na goracym masle z obu stron i posypac cukrem pudrem.
4. Z masla, cukru i wody mozna zrobic sos karmelowy i polac nim nalesniki, nie
posypujac wtedy cukrem pudrem.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 24 "Naleśniki, omlety i suflety", strona 80.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach