<- SER TWAROGOWY OPIEKANYLista potraw z grupy: NabiałSer zapiekany z pieczarkami i chilli ->

PDF Drukuj

Ser zapiekany w ciescie

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1836 razy.


Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 1 godz. 40 min.
150 g bialego sera,
150 g owczego sera,
200 g zoltego sera,
250 g masla,
3 jaja,
500 g ciasta fyllo (przepis w "ogolne"),
100 ml mleka,
sol, pieprz.
Sos:
2 lyzki masla,
2 czubate lyzki maki,
500 ml mleka,
2 jaja,
200 g utartego zoltego sera,
sol.

1. Ciasto fyllo podzielic na 2 czesci, rozwalkowac, nakryc sciereczka, by nie
wyschlo.
2. Przyrzadzic sos. Maslo rozpuscic, dodac malymi porcjami make, mieszajac stale drewniana lyzka, wlac powoli mleko, ciagle mieszac, gdy zacznie gestniec
dodac ser i sol. Zdjac z ognia, ubic jaja, wlac do sosu i dokladnie rozprowadzic.
3. Utrzec zolty ser, rozdrobnic ser bialy i owczy. Ubic jaja, wymieszac z serami, dodac sos beszamelowy.
4. Naczynie do zapiekania nasmarowac tluszczem, dno i scianki wylozyc ciastem,
ciasto natluscic, napelnic farszem, przykryc reszta ciasta.
5. Wierzch ciasta posmarowac mlekiem. Wstawic do nagrzanego piekarnika. Zapiekac 1 godz. Podawac gorace.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 9 "Kuchnia grecka", strona 84.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności