Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2501 razy.
Porcja dla 2 osob. Czas przygotow. 40 min.
1 owoc mango,
2 lyzki cukru,
1/2 szklanki wody,
sok z 1/2 cytryny,
3/4 szklanki przegotowanej wody,
kruszony lod,
do przybrania kawalek mango, swieze kwiaty.
1. Do przepisu nalezy wybrac owoc dojrzaly i przed przygotowaniem chlodzic w
lodowce ok. 2 godz.
2. Z 1/2 szklanki wody i cukru ugotowac gesty syrop. Ostudzic.
3. Mango umyc, obrac, przeciac na pol, wyjac pestke. Z miazszu wykroic maly
trojkacik lub lezke do dekoracji, reszte pokrajac w talarki.
4. Przegotowana wode, sok z cytryny i talarki mango zmiksowac, dodac syrop i
kruszony lod, wymieszac.
5. Przelac do szklanek koktajlowych, przybrac kawalkiem mango i kwiatami.
- Podobny sok mozna sporzadzic z arbuza. Sposob postepowania i skladniki sa
takie same, nalezy dodac tylko wiecej soku z cytryny. Przyrzadza sie takze
soki wieloowocowe uzywajac owocu papai, cytryny, ananasa i mango. Soki podaje sie z dodatkiem kruszonego lodu w szklankach koktajlowych, przybranych
kawalkami owocu i swiezymi kwiatami.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 13 "Kuchnia tajska", strona 90.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach