Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2092 razy.
Porcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 3-3,5 godz.
200 g ugotowanego lososia lub lososia z puszki w sosie wlasnym,
200 g krabow,
100 g duzych obranych krewete,
100 g czerwonego kawioru,
300 ml wywaru rybnego,
200 ml bialego wytrawnego wina,
20 g zelatyny,
1 peczek koperku,
1 lyzeczka zielonego pieprzu,
sol, pieprz.
1. Forme w ksztalcie pierscienia ochlodzic w lodowce. Zelatyne zalac 2 lyzkami
zimnej wody, odstawic na 15 min.
2. Zagotowac wywar z winem i pieprzem. Odparowac do 2/3 objetosci. Dodac namoczona zelatyne, ostudzic.
3. Koperek oplukac, drobno pokroic. Ladne galazki zostawic do wylozenia dna
formy.
4. Plynna galarete wlac do ochlodzonej formy i pochylac ja tak, by dno i scianki pokryly sie warstwa grubosci 2 mm. Dno wylozyc galazkami koperku i polowa
kawioru. Warstwami ulozyc kraby, krewetki i lososia. Nastepnie wlozyc reszte
kawioru, a w puste miejsca wrzucic zielony pieprz. Zalac pozostala galareta,
wstawic do lodowki.
5. Podawac z sosem ze zmiksowanego zielonego ogorka, zielonej pietruszki, swiezych ziol, szczypiorku, chrzanu i smietany.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 25 "Zimny bufet", strona 26.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach