Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 1893 razy.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 45 min.
600 g groszku,
150 ml bulionu,
20 rakow,
250 ml smietany 18%,
1 lyzeczka maki,
2-3 lodygi kopru,
1 lyzeczka masla rakowego,
1 lyzeczka cukru, sol.
1. Oplukany groszek zalac wrzacym bulionem, dodac cukier, dusic 15-20 min. Gdy
bedzie miekki, odcedzic.
2. Oczyszczone i umyte raki ugotowac we wrzacej osolonej wodzie z koprem. Ostudzic, wyjac mieso z szyjek i szczypiec. Zachowac 100 ml wywaru z rakow. Ze
skorupek zrobic maslo rakowe. Skorupki wysuszyc i utluc w mozdzierzu. Wlozyc
do garnka, dodac 2 lyzki masla i 3 lyzki wywaru z rakow. Gotowac na malym
ogniu, stopniowo zbierac z powierzchni czerwony tluszcz, czyli maslo rakowe.
3. W garnku roztopic maslo rakowe, wlac smietane wymieszana z maka, dodac kilka
lyzek wywaru z rakow, gotowac na malym ogniu 10 min. Wlozyc groszek, obrane
szyjki i szczypce. Wymieszac i raz zagotowac. Podawac do cieleciny i drobiu.
- Groszek mozna przyrzadzic tylko ze smietana (bez rakow). Smietane wymieszac
z maka, gotowac na malym ogniu 10 min. Zdjac z ognia, dodac 2-3 roztrzepane
zoltka, odcedzony groszek. Wymieszac i podgrzac, ale juz nie gotowac.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 32 "Warzywa", strona 52.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach