<- Groszek duszony w sosie rakowymLista potraw z grupy: Owoce morza - bez rybHomar ->

PDF Drukuj

Gulai udang nanas - krewetki z ananasem na kwasno

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1587 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 50 min.
500 g swiezych krewetek,
4 lyzki soku cytrynowego,
2 lyzki oleju,
250 ml wody,
3 plasterki ananasa,
cukier,
1/2 lyzeczki soli.
Pasta:
12-16 orzeszkow cashew,
1/2 lyzeczki kurkumy,
1/2 lyzeczki pasty krewetkowej,
3-4 swieze czerwone papryczki chilli,
10 szalotek.

1. Krewetki obrac, umyc i usunac czarne zylki. Odstawic.
2. Przygotowac paste: orzeszki, szalotki i papryczki drobno pokroic, a nastepnie przelozyc do mozdzierza. Dodac kurkume, paste krewetkowa i utrzec na
gladka paste. Skladniki mozna rowniez zmiksowac, dodajac do nich odrobine
oleju.
3. Olej rozgrzac w garnku. Podsmazyc na nim paste (przez 5 min.), mieszajac od
czasu do czasu. Dodac wode, ananas i sol. Doprowadzic do wrzenia. Zmniejszyc
ogien i gotowac bez przykrycia 5-10 min., az ananas bedzie miekki.
4. Sok cytrynowy wlac do garnka, wymieszac z ananasem i gotowac przez 2 min.
Sprobowac i gdyby sos byl zbyt cierpki - dodac cukru. Dodac krewetki, wymieszac i gotowac jeszcze 2 min. Podawac od razu.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 17 "Kuchnie Dalekiego Wschodu", strona 40.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności