<- Kalmary z ryżemLista potraw z grupy: Owoce morza - bez rybKrab Thermidor ->

PDF Drukuj

Koktajl z krewetek

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 4867 razy.



Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 15 min.
300 g krewetek z puszki,
1 zielona salata,
2 jaja.
Rozowy sos majonezowy:
2 lyzki majonezu,
1 lyzka soku cytrynowego,
2 lyzki gestej smietany,
2 lyzki keczupu,
1 lyzka sosu Worcestershire lub sosu Tabasco,
1 kieliszek koniaku,
1/2 lyzeczki papryki do posypaniu,
sol, pieprz.

1. Krewetki wyjac z puszki, odsaczyc z zalewy na sicie.
2. Salate umyc delikatnie pod biezaca woda.
3. Jaja ugotowac na twardo, ostudzic, obrac, pokraic w cwiartki.
4. Przygotowac sos. Majonez wymieszac z sokiem cytrynowym, smietana, keczupem i
sosem Worcestershire. Doprawic sola i pieprzem. Pod koniec wlac kieliszek
koniaku.
5. Wymieszac krewetki z sosem i wstawic na 1 godz do lodowki.
6. Koktajl podac w szerokich kieliszkach wylozonych pokrojona zielona salata.
Przybrac cwiartkami jaj i posypac papryka.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 18 "Sałaty i sałatki", strona 62.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności