Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2658 razy.
Porcja dla 5 osob. Czas przygotow. 30 min.
250 g duzych krewetek,
1 maly baklazan,
1 lodyzka trawki cytrynowej lub 1 lyzeczka utartej skorki cytrynowej,
2 lyzki oleju,
1 lyzka zielonej pasty curry (patrz przepis "kurczak w zielonym
curry" w rozdziale "drob").
3 listki limu lub cytryny,
1 szklanka mleka kokosowego,
10 listkow swiezej bazylii,
1 lyzka sosu rybnego,
2 zielone papryczki chilli,
do przybrania listki limu lub cytryny, swieze listki bazylii,
trawka cytrynowa.
1. Krewetki obrac z pancerzykow zostawiajac skorupke przy ogonku.
2. Baklazan umyc, pokroic, chilli umyc, posiekac, nasionka usunac, trawke cytrynowa i listki bazylii oplukac i drobno pokroic.
3. Olej rozgrzac, dodac zielona paste curry i zagotowac. Dodac krewetki, baklazany, listki limu, trawke cytrynowa i mleko kokosowe.
4. Gotowac na malym ogniu 7-10 min. ciagle mieszajac. Dodac bazylie, sos rybny
i chilli. Wymieszac.
5. Przelozyc na polmisek, przybrac listkami bazylii i cytrusow, natychmiast podawac na stol z pieczywem lub gotowanym na parze ryzem.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 13 "Kuchnia tajska", strona 42.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach