dla 4-6 osob
500 gr krewetek (swieze albo z puszki)
1 dlugi ogorek
2 papryki zielone
1 peczek zielonej pietruszki (jesli sie nie myle jest gatunek z lisciami nico grubszymi i pokreconymi, w Belgii nazywaja to "persil")
1 cytryna
3/4 szklanki jogurtu naturalnego
1/4 szklanki majonezu
Ketchup i Tabasco
Obrac ogorek, przekroic na polowe (na dlugosc) i mala lyzeczka wydrazyc na dlugosci z wszystich pestek. Otrzymamy w ten sposob jagby 2 dlugie lodki, ktore trzeba pokroic na czastki okolo 5 cm dlugosci. Kazda czastke pokric na pasemka ok. 5 mm (kroic na dlugosc). Pokrojony ogorek zalac sokiem z wycisnietej cytryny i wstawic do lodowki. Nastepnie wymyc i wyczscic zielona papryke i pokroic na kostki ok 1 cm. Dorzucic papryke do ogorkow. Wymyc i posiekac drobno pietruszke i odstawic na bok. W pojemniku wymieszac 3/4 szklanki jogurtu naturalnego, 1/4 szklanki majonezu i 2 lyzki ketchupu, szczypte soli i pieprz. Po dokladnym wymieszaniu sosu dorzucic 10 kropli tabasco i na nowo dobrze wymieszac. (Ilosc kropli tabasco mozna powiekszyc, to zalezy od gustu).
Do saladerki wsypac krewetki, odcedzic troche ogorki i papryke z soku cytrynowego i dorzucic do krewetek, posypac pieruszka, zalac sosem i dobrze wymieszac. Wstawic jeszcze do lodowki. Salatka jest swierza i doskonala ze wystarczy jedynie swiezy chleb francuski(bagietka)i...Smacznego