Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 3559 razy.
Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 40 min.
400 g krewetek,
10 zabkow czosnku,
100 g grzybow aromatycznych lub suszonych prawdziwkow,
1/4 szklanki oleju,
1/4 szklanki mleka kokosowego,
2 lyzki sosu rybnego,
1 maly korzen kolendry lub pietruszki,
10 ziaren pieprzu,
do przybrania swieze czerwone papryczki chilli, ogorek, cebulka
dymka, listki pietruszki.
1. Krewetki obrac ze skorupki i umyc. Czosnek obrac i pokroic w platki.
2. Pietruszke umyc, obrac i pokroic w talarki, grzyby namoczyc w goracej wodzie, korzonki odrzucic, pieprz utluc w mozdzierzu.
3. Na patelni rozgrzac olej, podsmazyc czosnek i pietruszke na zloty kolor.
4. Dodac krewetki, mleko kokosowe, grzyby, pieprz i sos rybny, wymieszac i gotowac na srednim ogniu, az krewetki beda odpowiednio miekkie.
5. Przelozyc na polmisek i przybrac kwiatkami z chilli, liscmi z ogorka, palemkami z dymki i listkami pietruszki.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 13 "Kuchnia tajska", strona 40.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach