Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2938 razy.
15 szt. Czas przygotow. 25 min.
15 duzych krewetek (swiezych lub mrozonych),
2 lyzki maki ziemniaczanej,
1 lyzka posiekanego swiezego imbiru,
1 lyzka posiekanej bialej czesci dymki,
2 zabki posiekanego czosnku,
2 lyzki miodu,
2 lyzki sosu sojowego,
sok z 1 cytryny,
sok z 1 pomaranczy,
125 ml wody,
sol, tabasco.
1. Przygotowac sos: 100 ml wody wymieszac z sosem sojowym i sokiem z cytryny i
pomaranczy. Dodac miod, posiekany imbir, czosnek i dymke. 2 lyzki maki ziemniaczanej wymieszac dokladnie z pozostala woda. Dodac do sosu i zagotowac.
Doprawic sola i tabasco. Ochlodzic.
2. Krewetki obrac, usunac czarne zylki, umyc w osolonej wodzie, osaczyc na sicie.
3. Wlozyc krewetki do przygotowanego sosu, marynowac 1 godz.
4. Krewetki wyjac z marynaty, ulozyc na aluminiowej folii, skropic sosem z marynaty, piec w grillu 5 min.
5. Po wyjeciu z grilla przekluc kazda krewetke wykalaczka. Podawac gorace.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 20 "Kanapki i przekąski koktajlowe", strona 88.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach