<- Krokiety krewetkoweLista potraw z grupy: Owoce morza - bez rybKulki krewetkowe ->

PDF Drukuj

Krokiety z krewetek

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1690 razy.


Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 45 min.
350 g ugotowanych krewetek,
2 zabki czosnku,
1 lyzeczka sproszkowanego imbiru,
1/2 zielonej papryczki chilli,
1/2 czerwonej papryczki chilli,
1 duza cebula,
1/2 lyzeczki turmeriku,
1/2 lyzeczki mielonego czarnego pieprzu,
1/2 lyzeczki soli,
1 jajko,
100 g masla,
bulka tarta,
3-4 liscie miety.

1. Zemlec ugotowane i obrane ze skorupek krewetki, czosnek, imbir, chilli, cebule, turmerik, pieprz i sol.
2. Otrzymana mase starannie wymieszac z jajkiem. Uformowac krokiety o srednicy
ok. 4 cm. Obtoczyc w tartej bulce i smazyc w masle po obu stronach na zloto
przez 6-7 min.
3. Podawac przybrane calymi krewetkami i posiekanymi liscmi miety.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 6 "Kuchnia indyjska", strona 22.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności