<- Krokiety z krewetekLista potraw z grupy: Owoce morza - bez rybLangusta po parysku ->

PDF Drukuj

Kulki krewetkowe

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1611 razy.


30 szt. Czas przygotow. 1 godz. 15 min.
200 g duzych krewetek,
200 g piersi kurczaka,
1 zabek czosnku,
1 lyzka siekanej natki pietruszki,
2 lyzki maki ziemniaczanej,
1 jajo,
sol, cukier.

1. Krewetki umyc, oczyscic z twardych czesci. Piersi kurczaka pokroic na male
kawalki. Krewetki i mieso zemlec 2 razy w maszynce do miesa. Dodac jajo,
zmiazdzony zabek czosnku, make ziemniaczana. Wymieszac. Doprawic do smaku
cukrem i sola, tak by masa nabrala wyraznie slodkiego smaku. Uformowac 30
kulek srednicy ok. 4 cm.
2. W garnku do gotowania na parze doprowadzic wode do wrzenia. Kulki miesne
wkladac partiami po 5 szt, gotowac pod przykryciem 10 min.
3. Ugotowane kulki wystudzic, nabic na wykalaczki. Podawac z sosami, np. andaluzyjskim lub gribiche.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 20 "Kanapki i przekąski koktajlowe", strona 82.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności